logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Gornja Radgona Dom penine

Mesto Gornja Radgona je v Sloveniji in tudi po svetu znana predvsem zaradi svojih vin. Zgodovino vinogradništva je težko opisati, saj ni pisnih in materialnih dokazov. Trto so k nam prinesli stari Rimljani, v starih kronikah pa lahko zasledimo, da so trto na našem območju gojili že v 12. stoletju in meščani Radgone so v 14. stoletju imeli od vojvode podeljen poseben privilegij za tovorjenje vina po vsej Štajerski in ostali Avstriji brez carine in mitnine.
Predhodnika gornjeradgonskega vinogradništva sta bila vinarja Kleinošek, katerega štajersko penino so prodajali že davnega leta 1852 in Bouvier, ki je sloves radgonskih vin ponesel v svet. Danes družba Radgonske gorice proizvaja priznana "s soncem obsijana" vina, ki zorijo v kleteh grajskega hriba.
V Domu penine so možni vodeni ogledi kleti z degustacijo. Steklenice Zlate radgonske penine zorijo na posebnih stojalih v edinstveni Kleti pod skalo, ki je vsekakor vredno obiska. V Kleti pod rimskim kolesom, kjer vgrajeno posebno rimsko kolo skupaj s sončno svetlobo, ki pronica skozenj, simbolizira razvoj vinarstva in peničarstva v Radgonskih goricah, hranijo nekatere posebej dragocene letnike arhivskih penin. Vsakega obiskovalca bo nedvomno očarala tudi Klet pod slapom, kjer slap nežno polzi iz skale grajskega hriba in ustvarja čarobno vzdušje, s čimer postane pokušnja vin in penin posebno doživetje.
 
Odpiralni čas:
ponedeljek - sobota: 9.00 – 19.00,
nedelja: 11.00 – 17.00,
prazniki zaprto.

Zimski odpiralni čas (od 1.1. do 31.3.):
ponedeljek – sobota: 9.00 – 17.00,
nedelja in prazniki zaprto.

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih