logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Gornja Radgona spomeniki

Spomenik ECCE HOMO (Glej, človek) je bil postavljen pri mostu 26. maja 1726. V letu 1975 je bil premeščen na sedanjo lokacijo. Na podstavku stoji šesterokotni steber katerega vrh zaseda kip Kristusa s trnjevo krono na glavi. Pod kipom Jezusa je razpelo, še nižje pa kip Matere Božje. Vernik lahko tukaj zmoli pet Očenašev in Zdravih Marij v čast Jezusa Kristusa in bolečin Božje Matere Marije ter tako dobi odpustke za tisoč let.

Spomenik Padlim borcem NOV in žrtvam fašizma, postavljen leta 1961,  je oblikoval M. Černigoj. Na njem je zapisano: »Neuklonljivim, ki življenja so v boju za svobodo darovali in vsem, ki v narod svoj v najtežjih dnevih zvesto so in neomajno verovali. V zahvalo dviga se tu spomenik junaških borb in zmag glasnik«, v spomin na žrtve nacizma.

Spomenik Manka Golarja je delo kiparja Bratuša iz Negove. Postavljen  je bil ob 10. obletnici njegove smrti , dne 06.06.1998 pred Vzgojno varstvenim zavodom – vrtcem Gornja Radgona, ki po njem nosi svoje ime že od leta 1989. Spomenik stoji na nizkem podstavku. V sredini kipa je portret Manka Golarja, okrog njega so v bron ulite otroške risbice, na temo Golarjevih pesmi, ki jih je pisal za naše najmlajše.

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih