logo

Delovni čas: Pon - pet: 8:00 - 16:00, sob: 8:00 - 12:00

Kultprotur novice

PROMENADNI KONCERT SLOVENSKE VOJSKE

13.05.2015
ORKESTER SLOVENSKE VOJSKE

Orkester Slovenske vojske je bil ustanovljen aprila 1996 in je danes sestavni del Enote za protokol.

Tradicija vojaških orkestrov na slovenskem ozemlju sega v drugo polovico 18. stol., z razvojem vojske in orkestrov skozi čas pa se je vloga oziroma dejavnost teh orkestrov nenehno spreminjala in razvijala. Danes orkester ni pomemben le za spodbujanje bojne morale in nastopanje na protokolarnih dogodkih ter vojaških in civilnih slovesnostih, temveč ima širšo družbeno vlogo. Pomembno vlogo ima pri širjenju organizacijske kulture, tako vojaške kot državne, ter promociji vojske, kar prinaša mehkejši, prijaznejši stik s civilno družbo. Lahko bi rekli, da je vojaški orkester nosilec simpatije med ljudstvom in vojsko. Tudi Orkester Slovenske vojske nadaljuje tradicijo in svoje poslanstvo kot ambasador kulture, ki so jo oborožene sile prek vojakov gojile skozi vso zgodovino.

Člani Orkestra Slovenske vojske so poklicni glasbeniki, večinoma diplomanti Akademije za glasbo v Ljubljani. Zunanji sodelavec, ki je od ustanovitve orkestra deloval kot strokovni in umetniški svetovalec, je bil pokojni skladatelj in dirigent Jože Privšek. Njegovo znanje in izkušnje, ki jih je vnesel v delo orkestra, so bili pomemben temelj umetniškemu ustvarjanju. Za svoje delo in požrtvovalnost pri razvoju orkestra je bil posmrtno odlikovan z zlato medaljo Slovenske vojske.

Prvi dirigent orkestra je bil Franc Rizmal, ki je z orkestrom deloval do oktobra leta 2000. Pod umetniškim vodstvom stalnega gostujočega dirigenta mojstra Milivoja Šurbka je orkester obogatil in popestril svoj umetniški program. Danes je umetniška vodja in dirigentka orkestra Andreja Šolar, znotraj orkestra pa delujejo tudi manjše zasedbe – ceremonialni orkester, ki ga vodi Gregor Vidmar, Big band pod vodstvom Rudolfa Strnada in komorne zasedbe pod okriljem Fredija Simoniča. Vse naštete zasedbe omogočajo gojenje obširnega repertoarja najrazličnejših glasbenih zvrsti, kar daje Orkestru Slovenske vojske še dodatno kakovost in možnost predstavljanja slovenske glasbene poustvarjalnosti.

Orkester Slovenske vojske nastopa na slovesnostih in prireditvah v okviru Slovenske vojske oziroma Ministrstva za obrambo (sprejemi z vojaškimi častmi, slovesnosti, protokolarni dogodki, praznovanja, odprtja razstav), humanitarnih koncertih, prireditvah lokalnih skupnosti ter spominskih dogodkih državnega pomena, poleg tega pa se redno pojavlja tudi na gostovanjih v tujini (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Danska, Belgija, Hrvaška, Makedonija, Kosovo, Češka, Rusija, ZDA), kjer se predstavlja predvsem z deli domačih avtorjev najrazličnejših slogovnih smeri.

Orkester Slovenske vojske vsako leto izvede številne koncerte – med pomembnejšimi velja omeniti spomladanski, jesenski in božično-novoletni koncert. Pred orkestrom je taktirko vihtelo že kar nekaj velikih domačih in tujih imen dirigiranja (George Pehlivanian, Michael J. Colburn, Jose Rafael Pasqual Vilaplana, François Boulanger, Jan Cober, Uroš Lajovic, Miljenko Prohaska). Poleg vrhunskih dirigentov so z orkestrom sodelovali tudi  številni vrhunski solisti (Janez Lotrič, Sabina Cvilak, Urška Žižek, Bojan Gorišek, Nebojša Jovan Živković, Miloš Mlejnik, Anja Bukovec, Oto Pestner, New Swing Quartet, Darja Švajger, Alenka Godec, Nuša Derenda, Elda Viler, Katrinas, Sergej Kiselev, Kiril Ribarski, Vera Danilova, Jurij Souček, Hinko Haas, Eva Julija Rečnik, Željka in Neda Martić, Sofia Ristič, Milena Morača, Irena Baar, Marjan Trček, Juan Vasle, Branko Robinšak, Urša Vidmar, Polde Bibič, Tone Kuntner, Matjaž Mrak, Edvin Fliser, Alya, Nuška Drašček in drugi).

V devetnajstih letih delovanja je nastalo veliko televizijskih in radijskih posnetkov z RTV Slovenija in lokalnimi televizijskimi postajami, posnete pa so bile tudi oddaje s tujimi radijskimi in televizijskimi hišami. Poslušalci lahko prisluhnejo skladbam na zgoščenkah, ki jih je orkester posnel v sodelovanju z RTV Slovenija.

Od ustanovitve leta 1996 in do konca leta 2009 je Orkester Slovenske vojske vodil dr. Ljubo Vošnjak, od leta 2010 do konca septembra 2011 mag. Jani Šalamon, Aljoša Deferri pa od začetka oktobra 2011 do julija 2013, ko je orkester postal del Enote za protokol, katere poveljnik je major Marko Hlastec.

Za svoje delo je bil Orkester Slovenske vojske leta 1997 odlikovan z bronasto, leta 2006 pa z zlato medaljo Slovenske vojske. Za pomemben prispevek in zasluge pri razvoju in krepitvi Slovenske vojske je bil maja 2013 odlikovan z bronasto medaljo načelnika GŠSV.
PROMENADNI KONCERT SLOVENSKE VOJSKE

Spletno mesto uporablja piškotke, s pomočjo katerih lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Se strinjam Informacije o piškotkih